tiistai 11. tammikuuta 2011

Ajatuksia ja ohikulkevia hetkiä

Ihmisellä voi olla miljoona erilaista ajatusta. Jotkut ovat ohikiitäviä tuokioita, jotkut jäävät elämään mieleen pidempään ja jotkut tulevat ja menevät uudelleen. Tänään opin, kun kuuntelin ammattilaisen tarinaa. On hirveän helpottavaa tietää, että melkein kaikille ihmisille välillä tuleva ahdistuskohtaus, tosi paha mieli, on mahdollisuus mielen roskakorin tyhjennystuokioon. Se hetki, jolloin kaikki tuntuu kaatuvan niskaan, onkin itseasiassa koko kehon yritys kertoa, että nyt, juuri nyt, olisi aika puhua mieltä painaneet ajatukset pois ajatuksia, kehoa ja sosiaalista elämää rasittamasta. Se on se hetki, jolloin pitää kestää ja keskittyä. Oikeastaan se onkin sellainen pysähdyskohta, jossa pitää ottaa paperi ja kynä esille ja tehdä lista.

Omalla listalla, ilman ahdistuskohtaustakin, yritän aina muistaa pitää seuraavanlaisen kolmikantajaon. On asioita, joihin en voi mitenkään vaikuttaa. Niistä murehtiminen tai niihin kiinni jääminen on turhaa, täysin turhaa. Enhän voi niihin mitenkään vaikuttaa. Ja yöllä eritoten on aivan turha jäädä näiden asioiden takia hereille. Esimerkiksi jos dollarin kurssi vielä nousee ja euro heikkenee, joudun miettimään taloudellisia asioita, mutta en vain valitettavasti voi vaikuttaa euroalueen talouden jamaan. En ennenkuin olen Euroopan keskuspankin pääjohtaja tai vaikkapa jonkun suuren euroalueen pankin johtokunnan jäsen. Liikuntatieteen maisterin papereille ei kenties kuitenkaan sinne ponnisteta.

Kakkosena on asioita, joihin voin vaikuttaa, mutta joista en voi päättää. Tämäntyylisten asioiden edessä sitä on nöyränä ja hyväksyy jollakin tasolla niiden vaikutuksen omaan elämään. Joku voi aamulla olla pirullisen pahalla tuulella. En voi päättää hänen puolestaan pahaa tuulta, mutta voin hieman yrittää vaikuttaa siihen, että kanssaihmisen elämä olisi helpompaa tai jopa mieli hieman kirkkaampi. Siis tiettyyn rajaan saakka. Mutta muistan, tai ainakin jossain ylihenkistyneen ihmisen ihannetilassa ajattelen, että jees, yritetäänpä hieman vaikuttaa. Joskus menee ihan mönkään. Mutta yrittäjä yrittää.

Joskus muuten tuohon kakkostyypin valikkoon voi sijoittua asioita, joita pitää hetki märehtiä ja sitten hyökätä niiden kimppuun ilman pelkoa ja kauhua. Joskus pitää uskaltaa puhua asiat puhtaaksi vaikka sattuisi aivoihin, sydämeen ja silmiä kirvelisi. Kokemus on aina kuitenkin puhdistava ja eheyttävä. Mutta henkistä kanttia vaaditaan. Mutta jos aivoistamme on käytössä vain muutama prosentti, niin tuohan sitten taas tuo lisää pääomaa, kasvattaa sitä kuuluisaa henkistä kestävyyttä.

Kolmantena on asiat, joista voin päättää ja joihin voin vaikuttaa. Itselleni, vahvaluontoiselle ja aktiiviselle tyypille nämä ovat ihan ykkösasioita. Ja syy siihen, että viihdyn yrittäjänä, oman itseni pomona. Siis annanko vaikka jonkun toisen huonotuulisen ihmisen aiheuttaa myös minulle ankeutusta muistuttavan päivän. Ja yritys on kova, mutta olen kuitenkin jatkuvalla oppimispolulla tämänkin asian kanssa.

Meni aika syvälliseksi. Mutta päivä on ollut sellainen perusasioiden äärellä oleva. Tietokoneen kaiuttimista kaikuu Kaija Koon uusin Vapaa. En kuuna päivänä uskonut, että hurahdan Koon hittibiisiin, mutta kyllä se vain iskee niin täydellisesti. Seuraavaksi konserttiin täysillä ulisemaan mukana?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti